Archiwum marzec 2015


mar 29 2015 omlet na słodkie popołudnie
Komentarze (0)

     Omlet na słodko 

 

     Sładniki :

     -2 jajka

     - łyżka cukru pudru 

     - łyżka mąki 

     - 2 łyżki konfitury 

     - olej do smażenia 

     Przygotowanie :

     Jajka dzielimy na białko i żółtka , białko ubijamy na sztywną pianę . Do ubitej piany stopniowo łyżką  dodajemy cukier puder , żótka , mąkę ( tak aby piana nie opadła ) . Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu ston na złoty kolor i podajemy z konfiturą . Życzę smacznego 

mar 29 2015 omlet na słodkie popołudnie
Komentarze (0)

     Omlet na słodko 

 

     Sładniki :

     -2 jajka

     - łyżka cukru pudru 

     - łyżka mąki 

     - 2 łyżki konfitury 

     - olej do smażenia 

     Przygotowanie :

     Jajka dzielimy na białko i żółtka , białko ubijamy na sztywną pianę . Do ubitej piany stopniowo łyżką  dodajemy cukier puder , żótka , mąkę ( tak aby piana nie opadła ) . Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu ston na złoty kolor i podajemy z konfiturą . Życzę smacznego 

mar 20 2015 zraz alla ja ( tofik )
Komentarze (0)

      Zraz alla ja ( tofik )

Składniki na zrazy :

 

- 0,5 kg schabu

- pół puszki kukurydzy

- pół czerwonej papryki

- 100 g szynki wędzonej

- 200 g sera żółtego

- natka pietruszki kilka gałązek

- mąka

- pieprz i sól

 

 

Składniki na sos :

 

- 2 – 3 cebule

- 2 – 3 łyżki mąki

- 3 szklanki bulionu

- olej lub smalec do zasmażki

- pieprz i sól

 

Przygotowanie dania :

 

Ze schabu wykrawamy kotlety rozbijamy je bardzo cienko przyprawiamy . Przygotowujemy farsz szynkę i paprykę kroimy w drobną kostkę , żółty ser ścieramy na drobnej tarce , z kukurydzy odlewamy płyn , natkę pietruszki siekamy wszystko przyprawiamy i dokładnie mieszamy . Na rozbite kotlety rozkładamy farsz i zwijamy roladki zaczynając od położenia boków schabu na farsz ( podobnie jak gołąbki ) obtaczamy je mąką i smażymy zaczynając od miejsca gdzie skończyliśmy zwijanie roladki (tak żeby zachowała kształt zbliżony do walca ) .Obsmażone roladki wyciągamy z patelni na talerz na tej patelni przygotowujemy sos . N patelnie wsypujemy cebulę pokrojoną w kostkę szklimy ją zalewamy bulionem gotujemy 10 – 15 minut . W tym czasie przygotowujemy ciemną zasmażkę z 2 – 3 łyżek mąki i oleju lub smalcu .Zasmażkę studzimy zimną zasmażkę wlewamy do gotującego się sosu . Przyprawiamy sos do gotującego się na małym ogniu sosu wrzucamy zrazy i jeszcze chwilę gotujemy . Proponuje podawać z kaszą jęczmienną i kiszonym ogórkiem . Życzę smacznego .  

mar 18 2015 kurczak po meksykańsku
Komentarze (0)

       Przepis na dziś : pierś z kurczaka w sosie meksykańskim alla ja 

- jedna podwójna pierś z kurczaka 

- puszka fasolki czerwonej 

-puszka kukurydzy 

- trzy papryki ( różne kolory ) 

- 30 dag pieczarek 

- koncentrat pomidorowy 

- mąka dwie łyżki 

- 4 saszetki ryżu 

- pieprz , sól , papryka słodka i ostra w proszku 

- olej do smażenia 

Kroimy wszystkie składniki pierś w kostkę ( dość grubą ), pieczrki w plastry , papryki w grubą zapałkę ( słupki ) .

Rozgrzewamy olej na patelni ( głębokiej dużej patelni ) wkładamy pierś i pieczarki podsmażamy razem zalewamy wodą lub bulionem gotujemy około 15 minut dodajemy fasole , kukurydzę , papryki . W między czasie gotujemy ryż . Gdy papryki będą miękkie dodajemy przyprawy koncentrat pomidorowy  gotujemy chwilę i całość oprószamy mąką (tak jak marchew zasmażaną ) i jeszcze moment gotujemy . I życzę SMACZNEGO :-) 

mar 18 2015 kurczak po meksykańsku
Komentarze (0)

e Przepis na dziś : pierś z kurczaka w sosie meksykańskim alla ja 

- jedna podwójna pierś z kurczaka 

- puszka fasolki czerwonej 

-puszka kukurydzy 

- trzy papryki ( różne kolory ) 

- 30 dag pieczarek 

- koncentrat pomidorowy 

- mąka dwie łyżki 

- 4 saszetki ryżu 

- pieprz , sól , papryka słodka i ostra w proszku 

- olej do smażenia 

Kroimy wszystkie składniki pierś w kostkę ( dość grubą ), pieczrki w plastry , papryki w grubą zapałkę ( słupki ) .

Rozgrzewamy olej na patelni ( głębokiej dużej patelni ) wkładamy pierś i pieczarki podsmażamy razem zalewamy wodą lub bulionem gotujemy około 15 minut dodajemy fasole , kukurydzę , papryki . W między czasie gotujemy ryż . Gdy papryki będą miękkie dodajemy przyprawy koncentrat pomidorowy  gotujemy chwilę i całość oprószamy mąką (tak jak marchew zasmażaną ) i jeszcze moment gotujemy . I życzę SMACZNEGO :-)