Archiwum 20 marca 2015


mar 20 2015 zraz alla ja ( tofik )
Komentarze (0)

      Zraz alla ja ( tofik )

Składniki na zrazy :

 

- 0,5 kg schabu

- pół puszki kukurydzy

- pół czerwonej papryki

- 100 g szynki wędzonej

- 200 g sera żółtego

- natka pietruszki kilka gałązek

- mąka

- pieprz i sól

 

 

Składniki na sos :

 

- 2 – 3 cebule

- 2 – 3 łyżki mąki

- 3 szklanki bulionu

- olej lub smalec do zasmażki

- pieprz i sól

 

Przygotowanie dania :

 

Ze schabu wykrawamy kotlety rozbijamy je bardzo cienko przyprawiamy . Przygotowujemy farsz szynkę i paprykę kroimy w drobną kostkę , żółty ser ścieramy na drobnej tarce , z kukurydzy odlewamy płyn , natkę pietruszki siekamy wszystko przyprawiamy i dokładnie mieszamy . Na rozbite kotlety rozkładamy farsz i zwijamy roladki zaczynając od położenia boków schabu na farsz ( podobnie jak gołąbki ) obtaczamy je mąką i smażymy zaczynając od miejsca gdzie skończyliśmy zwijanie roladki (tak żeby zachowała kształt zbliżony do walca ) .Obsmażone roladki wyciągamy z patelni na talerz na tej patelni przygotowujemy sos . N patelnie wsypujemy cebulę pokrojoną w kostkę szklimy ją zalewamy bulionem gotujemy 10 – 15 minut . W tym czasie przygotowujemy ciemną zasmażkę z 2 – 3 łyżek mąki i oleju lub smalcu .Zasmażkę studzimy zimną zasmażkę wlewamy do gotującego się sosu . Przyprawiamy sos do gotującego się na małym ogniu sosu wrzucamy zrazy i jeszcze chwilę gotujemy . Proponuje podawać z kaszą jęczmienną i kiszonym ogórkiem . Życzę smacznego .