Komentarze (0)
Zraz alla ja ( tofik )
Składniki na zrazy :
- 0,5 kg schabu
- pół puszki kukurydzy
- pół czerwonej papryki
- 100 g szynki wędzonej
- 200 g sera żółtego
- natka pietruszki kilka gałązek
- mąka
- pieprz i sól
Składniki na sos :
- 2 – 3 cebule
- 2 – 3 łyżki mąki
- 3 szklanki bulionu
- olej lub smalec do zasmażki
- pieprz i sól
Przygotowanie dania :
Ze schabu wykrawamy kotlety rozbijamy je bardzo cienko przyprawiamy . Przygotowujemy farsz szynkę i paprykę kroimy w drobną kostkę , żółty ser ścieramy na drobnej tarce , z kukurydzy odlewamy płyn , natkę pietruszki siekamy wszystko przyprawiamy i dokładnie mieszamy . Na rozbite kotlety rozkładamy farsz i zwijamy roladki zaczynając od położenia boków schabu na farsz ( podobnie jak gołąbki ) obtaczamy je mąką i smażymy zaczynając od miejsca gdzie skończyliśmy zwijanie roladki (tak żeby zachowała kształt zbliżony do walca ) .Obsmażone roladki wyciągamy z patelni na talerz na tej patelni przygotowujemy sos . N patelnie wsypujemy cebulę pokrojoną w kostkę szklimy ją zalewamy bulionem gotujemy 10 – 15 minut . W tym czasie przygotowujemy ciemną zasmażkę z 2 – 3 łyżek mąki i oleju lub smalcu .Zasmażkę studzimy zimną zasmażkę wlewamy do gotującego się sosu . Przyprawiamy sos do gotującego się na małym ogniu sosu wrzucamy zrazy i jeszcze chwilę gotujemy . Proponuje podawać z kaszą jęczmienną i kiszonym ogórkiem . Życzę smacznego .